Домашни помощници

Какво е домашна помощница?

Домашната помощница е човек, често нает, който извършва или ръководи домашната работа, за да бъде домът чист и уютен.

Домашната помощница обикновено е жена, чиято работа е да организира дома на някой друг, като помага в почистване, подреждане, пране, гладене, готвене и всичко друго, свързано с подредбата на един съвършен дом.

 Често това е човек, който се присъединява към вашето семейство, може да живее, във вашия дом, или да идва по предварително изграден график.

Относно заплащането:

Домашната помощница е „професия”, която в България не изисква специално образование или умения. Трябва да можеш бързо и лесно да запомняш и изпълняваш инструкции. Има много тънкости, обаче, които трябва да се обмислят и отработят преди да се захванете с подобен тип работа.

Заплащането на тази работа е гъвкаво, също както и работното време. Има много фактори, които влияят на заплатата:

1. Дали домакинята има нужда от еднократна помощ, или ще иска периодично да ходите и да помагате за реда вкъщи.

2. Степента на замърсяване – разбира се има значение дали ще направите обичайното седмично почистване на един поддържан дом, или семейството има нужда от помощ при следремонтно почистване, което е свързано с много повече прах, мръсотия, боклуци и т.н.

3. Заплащането зависи и от Вашия опит – ако покажете силна старателност и детайлност в работата си, ако домакинята види, че се вслушвате в нейните искания, или покажете изумителна бързина, съчетана с добро качество на работата, може да очаквате благосклонност и допълнително възнаграждение.

Относно домашните помощници

Както във всяка професия, и тук има неща, които трудно се изговарят между работник и работодател. Хубаво е да си в добри отношения със своята домашна помощница. Все пак оставяш цялата си къща в нейните ръце, чрез работата си тя навлиза твърде дълбоко в личното ти пространство. Трябва да вярваш и разчиташ на тази жена, да си сигурен, че оставяш най-ценното, което имаш в добри ръце, докато те няма вкъщи. Нека погледнем от гледната точка на една помощница. Дали ще ви изненадат отговорите?

1. Много често, ситуацията „Обущарят ходи бос”, важи и при домашните помощници. Имайки предвид, че цял ден са бърсали, чистили, подреждали…дали ще има сили и желание да се захване със същата работа и у дома. Все пак това са жени със семейства, а кой не би предпочел да прекара време с мъжа и детето си след работа, вместо да хваща прахосмукачка и парцал.

2. Не винаги една домашна помощница ще бъде честна относно Вашия дом. Ако е мръсно, тя едва ли ще каже точно това. Може би ще намекне, че на някои места трябва да се обърне повече и по-специално внимание.

3. Някоя домашна помощница може да фучи и препуска през дома Ви, бързайки да свърши работа, защото след това я чака следващото домакинство с неговите изисквания. Това често води до подценяване на работата, пропускане на детайли, та дори и евентуално счупване на нещо ценно. За да не се стига до такъв тип неприятности, по-добре обсъдете добре със своята помощничка какви са ви изискванията към нея и в какъв срок очаквате да ги свърши, но не прекалявайте, нека всичко бъде в разумни и реалистични граници. Споделяйте, ако има нещо, което не е направено по вашия начин.

4. Повечето домашни помощници предпочитат да чистят празни домове. Така те се чувстват по-спокойни и свободни да правят всичко без зоркото око на собственика. Когато няма никой, не се разсейват с разговори, работата върви по-леко и последователно. Но ако все пак държите да сте си вкъщи, докато се чисти и подрежда, по-добре ще е да сте поне в другата стая.

5. Заплащането е ключов момент в добрите взаимоотношения семейство-домашна помощница. Много хора не обичат да говорят директно за заплатата си и дали тя е достатъчна. Трябва добре да се обсъди размера на заплащането, за да не се получават недоразумения от рода на „колкото плащаш, толкова ще получиш”, или мълчаливо претупване на работата, в краен случай може дори да я изгубите.

6. Понякога и домашната помощница може да се преумори. Може би ще кажете „Това й е работата”, но нека не забравяме, че говорим за човек с ограничени сили и възможности. Ако изискванията на собственика на дома са прекалено завишени, може да се стигне до невъзможност един сам човек да свърши цялата работа. Уточнявайте предварително всички детайли и обема на работа, защото може да е необходим екип от домашни помощници за изпълнение на възложените задачи.

7. Като продължение на т.6 да допълним, преди да започнете съвместна работа , уточнете кой какво трябва да прави, обсъдете детайлно задълженията, ангажиментите и отговорностите и на двете страни. Например: Ако помощницата трябва само да чисти, но не желаете да ви пипа прането или други лични вещи, осигурете фронт за работа, без да има излишно натрупани дрехи, предмети из къщата/ апартамента. По този начин ще помогнете на жената да си свърши по-бързо и качествено работата и ще избегнете евентуални нежелани коментари.

 

 

Ние от Мами-Хелп сме готови да сътрудничим както на жените, които искат да бъдат от помощ на семействата, така и на домакините, които имат нужда от помощ. Бихме искали да сме от полза и на двете страни, затова не се колебайте да се свържете с нас, за да ни дадете пълна и изчерпателна информация относно Вашето търсене. След това, оставете всичко в нашите ръце! Ние ще направим цялостната организация от търсене до намиране.

 

Начин на работа:

 

По предоставените ни данни от Ваша страна, ние ще направим първоначален подбор на кандидатите. Ще организираме срещите с подходящите за Вас помощници така, че да не губите излишно време, защото то е ценно за всеки.