Блог новини

Какво търсят децата у своята детегледачка

В момента, в който едно семейство реши да потърси помощ в отглеждането на децата си, възникват хиляди въпроси, пишат се дълги списъци с изисквания и критерии, които една детегеледачка трябва да изпълни. Родителите искат някой отговорен и търпелив, с познания за грижата за децата и безопасността им.
Подобен е случая и с хората, които търсят работа като детегледачки. Те също имат безброй изисквания към семействата – работодатели. По време на интервюто за работа полагат неимоверни усилия, за да покажат, че притежават търсените качества и умения.
А дали някой се замисля, какво мислят децата по въпроса – какви качества трябва да притежава една жена или мъж, който ще прекарва по-голямата част от времето с тях.
Нека разгледаме тяхната гледна точка…

Абстрахираме се от детската мечта за детегледачка, която им дава лакомства по цял ден, оставя ги да гледат телевизия и да играят електронни игри непрекъснато. Тук имаме предвид предпочитанията на децата, как те се чувстват комфортно. На първо място мисля, че мнението на малчугана е от съществено значение. Още при първоначалния избор на подходяща жена, би следвало родителите да попитат детето коя жена харесва най-много. По този начин то става част от процеса на търсене, в което главна роля заема именно то. Разбира се, това е и начин за създаване на по-бърза връзка с детегледачката и се съкращава периода на свикване.

 1. Енергична. Важно е детегледачката да усети бързо енергията на децата, за които се грижи. Независимо дали е мъж или жена, от значение е само да има готовност и желание да се бие с възглавници, да се крие или играе всички щури игри, включващи достатъчно движение.
 2. Общителна. Децата обичат детегледачката да е креативна и приказлива, да им предоставя различни развлечения, да успява да отговаря на хилядите въпроси и да има логични обяснения за заобикалящия ги свят. И най-важното – да участва в силно динамични ситуации и да се забавлява заедно с тях.
 3. Непредубедена. Не е тайна за никого, че децата обожават да играят. Те не се притесняват от това, че може да изглеждат наивно или глупаво. Точно затова, човек, който е готов да влиза в техните роли, да изпълнява всякакви „безумни” задачи, е добре дошъл за тях.
 4. Да поставя граници. Може да е изненада за много хора, но децата също обичат рутината. Дори и да не го осъзнават, те процъфтяват в предсказуема среда. Границите носят спокойствие на децата, така те знаят докъде могат да стигнат, колко и какво да искат. Хаосът ги плаши подсъзнателно, кара ги да реагират на всичко първично, така се стига до анархично поведение. Именно затова децата харесват детегледачки, които не се страхуват да поставят граници и да работят в рамките на вече съществуващи в семейството практики.
 5. Творческа. Децата са изключително енергични. Детегледачката трябва да може да мисли иновативно. За да се забавлява едно дете, трябва да му се предоставят новости, нещо, което да приковава вниманието му, а това не е лесна задача. Чудесно е ако има някой, който да носи нови интересни идеи за игри и забавления.
 6. Мила. Всеки човек обича да се държат мило с него. Точно така стоят нещата и с едно дете. Малчуганите искат да усещат, че човекът, който се грижи за тях, ги харесва и с удоволствие прекарва времето си с тях. Тук има пълно съвпадение на родителската и детската гледна точка.
 7. Интелигентна. Децата по природа са любознателни. Те харесват човекът срещу тях да говори, да обяснява, да отговаря, да показва…или просто казано – да задоволява по всякакъв начин детското им любопитство.
 8. Отговорнa. Както родителите, така и децата от най-ранна детска възраст искат да се чувстват сигурни. За детето е от изключителна важност да има около себе си човек, на когото да може да се довери, да се остави напълно под опеката му. Детегледачката трябва да е винаги нащрек, да е съсредоточена и уверена, да умее да взима бързи и адекватни решения, да е спокойна и целенасочена.
 9. Забавна. Накрая, но не на последно място, детегледачката трябва да е забавна. Да умее да превръща всяка задача в игра, всяко задължение в удоволствие.

Изненадващо, има много припокриване в това, което родителите и децата търсят в детегледачката. А където има разлики, дали може да се намери златна среда? Дали има перфектна детегледачка, която едновременно да отговаря на критериите на родителите, но и да удовлетворява горепосочените искания на децата?

Кажете ми вие? 

Какво означава „добра детегледачка“?

добра детегледачка, важни въпроси, съвети за родители, съвети за детегледачкиТърсите  „добра детегледачка“? А как точно изглежда тя?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Всеки човек има различни разбирания относно „добро“ и „лошо“, но има и някои универсални характеристики, които се приемат за важни.

Ще разгледаме основните такива, за да сме от помощ на всяка жена, която иска или вече упражнява „професията “ детегледачка.

Един родител може да изненада дори себе си с реакции и възможности, когато става въпрос за щастието, безопасността и спокойствието на неговото дете. Майката забелязва всички детайли в грижата и отношението към детето й, било то положителни или отрицателни.

Ето защо, първата и основна цел на всяка детегледачка е да спечели доверието на родителите.

Както всички знаем, във всички отношения доверието се печели най-трудно и се губи най-лесно. Не е изключено, докато се довери напълно на дадена жена, майката или бащата да правят внезапни „проверки“ вкъщи или на детската площадка. Това не трябва да ви притеснява.

Бъдете естествени, смело покажете вашето отношение и добри намерения.

Важно качество за всяка детегледачка е „търпението“, което проявява. Децата правят бели, проявяват инат, опитват се по всякакъв начин да привлекат вниманието върху себе си и по този начин тестват търпението на всички около тях. Проявяването на търпение е тясно свързано и с други основни характеристики на добрата детегледачка, а именно любов към децата, внимание, адаптивност. Бързо си проличава когато даден човек обича децата. От пръв поглед се вижда, когато детегледачката приема детето такова каквото е, опитва се да намери правилния език да общува с него, тя няма очаквания, че пред нея стои зрял човек, който ще изпълнява всяко искане. Наясно е с детската психика, проявява гъвкавост и изобретателност. Поддходът на детегледачката трябва да е винаги с внимание. Тя трябва да умее да реагира във всякакви ситуации адекватно, да успее да накара детето да се чувства спокойно и защитено в нейно присъствие.

Скъпи детегледачки, бъдете гъвкави. Всички семейства си имат изградени закони вкъщи. Не се опитвайте да налагате вашите правила. Така рискувате да объркате детето, а родителите да са недоволни. Проявявайте съобразителност и винаги мислете докъде стигат правата ви, за да постигнете удовлетвореност от добре свършена работа и семейството, което ви се е доверило да бъде спокойно.
Не забравяйте, че любовта на детето се печели с усмивка и обич. Забавлявайте се заедно с него, така времето, прекарано с вас, ще бъде очаквано и желано.

Родители, преди да наемете детегледачка, прочетете тази статия!

да наемете детегледачка, важно за наемане на детегледачка, важни правила, важни съвети, не забравяйте
важни въпроси преди да наемете детегледачка
Да наемете детегледачка, която да се грижи за малкото Ви съкровище е сериозно решение. Ние от Мами Хелп ООД бихме искали да сме от помощ на всеки наш потенциален клиент. Ето защо сме систематизирали въпроси, които да послужат за съвети при избора Ви:
 1. Уточнете за какъв период имате нужда да наемете детегледачка.
 2. Предварително уточнете дали ще има и други задължения в домакинството и какви ще са те (готвене, чистене, пране, гладене и т.н.).
 3. Установете точно какви изисквания имате относно грижите за детето. Това включва създадения режим на детето: час и начин на хранене; време и места за разходки и игри; позволени и забранени занимания; любими книжки и играчки на детето.
 4. Установете точна цена и условия за плащане.
 5. Обсъдете транспортните разходи – кой и до каква степен ще се поеме.
 6. Ако детегледачката има съмнения относно здравословното си състояние, длъжна е да Ви уведоми и Вие да прецените дали да остане при детето.

За всичко, което Ви прави впечатление в грижата и отношението към детето, говорете веднага. Не правете компромиси, защото именно това е човекът, който е с детето Ви през по-голямата част от деня и от него зависи как ще се чувства то.

Не забравяйте, че е от изключителна важност детето да хареса и приеме детегледачката. Децата имат способността бързо да разпознават човека като личност. Имат силно развита интуиция, която не е за подценяване. Доверете се на преценката му, то е чисто и неподправено, трудно може да прикрие чувствата и емоциите си.

Към родителите

За голяма част от жените най-голямото предизвикателство е да станат майки.

Лутат се между хиляди въпроси, дали ще успеят да си запазят работата или позицията в службата; дали семейството ще се справя само с доходите от майчинството и т.н. – всички те са свързани с финансово оцеляване на семейството. По-късно възникват други въпроси, отнасящи се до приема в детските заведения, което е голям проблем, особено в големите градове. Често майките биват принуждавани от обстоятелствата да се върнат на работа скоро след раждането.към родителите, важно за родители, наемане на детегледачка, гледане на дете Оттук следва, че трябва да намерят свой заместник в отглеждането на детето. Но кой може да замести майчината грижа?

Преди години това не беше проблем, тъй като „бабите“ се пенсионираха на възраст, подходяща за гледане на дете. В днешно време обаче, нещата не стоят по същия начин. Почти всички баби са работещи жени, а когато се пенсионират, вече са на възраст, в която гледането на дете по 8 часа дневно се превръща в изпитание за тях. Много е удобно да се обадиш на баба да погледа внучето си за няколко часа, докато родителите си свършат някаква работа или просто са решили да излезат с приятели.

Но това не е дългосрочно решение на проблема. Често възниква и друг проблем – с разглезването на децата. На бабите им доставя истинско удоволствие да задоволяват капризи и рядко се показват като сериозни възпитатели. Заради тези и още куп причини все повече млади семейства се замислят за друг заместник на майката, а именно детегледачка.

Изборът на детегледачка е изключително труден момент.

Узрее ли обаче тази идея в семейството, на дневен ред идват поредна порция въпроси: мъж или жена да бъде детегледачката, каква жена да търсят – по-възрастна, но с опит, или по-млада, но с повече търпение и желание; откъде да намерят такава жена – да се доверят на препоръките на приятели или роднини или да се обърнат към фирма, която прави професионален подбор и има повече избор.

Ние сме тук, за да Ви помогнем. Наясно сме, че има притеснения и много въпроси относно избора на детегледачка, все пак доверявате на някой напълно непознат най-ценното в живота си – Вашето дете. Това не е всичко, Вие давате достъп до дома и личното си пространство. Това Ви дава право да изисквате и да поставяте условия.